Menu
Zoeken

Bosbad Putten | Putten

denk vooruit

De energierekening van een zwembad vormt een wezenlijk onderdeel van de totale exploitatie waardoor bijzondere aandacht is voor verduurzaming en het verlagen van de lange termijn kosten.

blijf dichtbij

Verduurzaming en voorbereidt op All Electric

Eigenschappen

Status In ontwikkeling
Locatie Putten
Start project september 2019
Oplevering juni 2020
Opdrachtgever Stichting Het Bosbad

Bijzonderheden

Verduurzaming Bosbad Putten

Het zwembad in Putten heeft een belangrijke maatschappelijke functie voor de gemeenschap en wordt toekomstbestendig gemaakt middels een renovatie en nieuwbouw. Het zwembad gaat bestaat uit een wedstrijdbassin, recreatiebassin met glijbaan, kruidenbaden en whirlpools. Het zwembad wordt uitgebreid met een omvangrijke nieuwe wildwater- glijbaan.

De energierekening van een zwembad vormt een wezenlijk onderdeel van de totale exploitatie waardoor bijzondere aandacht is voor verduurzaming en het verlagen van de lange termijn kosten. Quote: Een keus had het zwembadbestuur niet. Door de nieuwe wildwaterbaan zouden de gaskosten volledig door het dak gaan. Het zou zelfs niet mogen, legt voorzitter Gerrit Jan van der Schoor uit.  Met een verbruik van rond de 350.000 kuub gas per jaar wordt de voorraad van bijna 250 huishoudens er doorheen gejaagd. ,,En dan te bedenken dat we met de wildwaterbaan die hoeveelheid zelfs zouden verdubbelen. Zo’n hoog verbruik mag niet van de provincie. Dus hebben we gezocht naar de opties om dit op te lossen.”

Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) ziet het als ‘een voorbeeld voor andere organisaties’ en juicht het toe dat ‘de grootste gasverbruiker van Putten gasloos gaat’. 

Wij Maken Energie heeft een concept ontwikkeld waarbij een verduurzaming wordt gerealiseerd van de bestaande opwekinstallatie naar All Electric. Voor alleen piekbelasting (5%) worden de bestaande gasketels ingezet.

De All Electric opwekinstallatie bestaat uit een innovatieve Hoog Temperatuur Warmtepomp van 800KW. 

De warmtepomp techniek functioneert in combinatie met Warmte en Koude opslag in de bodem, een drycooler en twee buffervaten. Dit concept kan naast het leveren van laag temperatuurwarmte voor ruimteverwarming ook de hoog gestookte warmtevraag dekken. Deze warmtepomp kan warmte maken tot een hoger temperatuurniveau en heeft een hoger rendement dan normale warmtepompen (>30%).

Duurzame technieken

  • Centrale opwek middels Hoog temperatuur warmtepomp in combinatie met Warmte- en koude-opwekking;
  • Hiernaast diverse werktuigbouwkundig en elektrotechnische werkzaamheden ten behoeve van de realisatie van de wildwaterglijbaan.
MailMapsBelSluit